Ridderkorset, Storkorset og Stjernen av Storkorset (1939) - Introduksjon
Postet av: Admin - 03.04.2006 - Sist endret: 15.12.2007
 

Ridderkorset ble tildelt for å ha utvist ekstremt heltemot i kamp, eller for særdeles bra lederskap av militær avdeling. Den ble innstiftet sammen med jernkorset 1. september 1939.

 

   

Introduksjon og medaljens utforming 
Ridderkorset er en medalje som bæres rundt halsen på mottakeren. Båndet var av samme farge som jernkorset, rødt, sort og hvitt, men bredere med sine 45mm. Ridderkorsets utseendet er identisk med jernkorset av 2. klasse, foruten størrelsen som måler 48x48mm kontra jernkorsets 44mm.

Festeanordningen er også større og av en annen type enn jernkorsets. Utseendemessig ligner den noe på en "binders" som båndet ble festet gjennom. På eikeløvet av alle grader var denne festet på baksiden.

I motsetning til jernkorset ble ridderkorset båret rundt halsen med tilhørende bånd i fargene rødt, sort og hvitt.
 


   
Ridderkorset av Jernkorset 1939
- med eikeløv


 
Uniform med bl.a. Ridderkorset m/eikeløv, båndet til østfrontsmedaljen, og Det tyske kors i gull.

Ridderkorsets grader

- Ridderkorset

- Ridderkorset med eikeløv (mit Eichenlaub)
Innstiftet 3. juni 1940

- Ridderkorset med eikeløv og sverd (mit Eichenlaub und
Schwertern) - Innstiftet 15. juli 1941

- Ridderkorset med eikeløv, sverd og diamanter
(mit Eichenlaub, Schwertern und Brillianten)
Innstifetet 15. juli 1941
 
- Ridderkorset med forgylte eikeløv, sverd og diamanter
(mit Goldenem Eichenlaub, Schwertern und Brillianten)
Innstiftet 1. januar 1945
 

 


Bilde som viser alle grader av Ridderkorset av Jernkorset 1939
 

Utdeling
Totalt ble ca 7318 Ridderkors utdelt under andre verdenskrig (Ailsby).
De første som mottok Ridderkorset var Blaskovitz, Bock, Brauchitsch, Goering, Keitel, Kesselring, Loehr, Kluge, Kuechler, List, Raeder, Reichenau & Rundstedt, like etter invasjonen av Polen, 30. september 1939.

833 av mottakerne mottok i tillegg eikeløv, 159 eikeløv og sverd (+ en æresutdelelse til den japanske admiralen Isoroku Yamamoto).
 
Kun 27 personer mottok eikeløv, sverd og brillianter til Ridderkorset. Av disse var 10 "ACE" piloter i Luftwaffe, 2 ubåtkapteiner, 1 oberst og 14 generaler og feltmarskalker).

Den eneste som noensinne mottok Ridderkorset med forgylte eikeløv,
sverd og diamanter var piloten Hans-Ulrich Rudel. Rudel var oberst av grad da han mottok utmerkelsen.

De gyldne eikeløv, sverd og brillianter var produsert i 18 karats gull og det er rapportert at det ble produsert 6 eksemplarer.
 
Rudel hadde selv 2 eksemplarer ved krigens slutt, se bilde til høyre.


Storkorset av jernkorset (1939)
Denne medaljen ble kun utdelt til en person, sjefen for Luftwaffe, Hermann Göring. Göring mottok denne utmerkelsen 19. juli 1940.

Medaljen er lik av utseende som Ridderkorset og jernkorset, men størrelsen er hele 63mm og er derfor betraktelig større enn Ridderkorset.
 


 
Rudel's Ridderkors med forgylte eikeløv,
sverd og diamanter 
Hermann Göring med Storkorset og
ridderkorset av Jernkorset.

Det var meningen av sølvkanten på Storkorset skulle være i gullfarge, men dette ble endret før Göring mottok den, og rammen er sølv også på denne graden av jernkorset.

Storkorset ble båret rundt halsen ved et 57 mm bredt bånd i samme farge som jernkorsets bånd.

Storkorset av jernkorset var, i motsetning til jernkorset og ridderkorset, ikke en medalje for å ha utvist heltemot i kamp. Den ble utdelt for "The most outstanding strategic decisions affecting the course of the
war", altså strategiske valg som direkte hjalp Tyskland i krigen på en særdeles viktig måte. Det var således kun ledere av større armeer som kunne motta denne medaljen. Göring mottok sitt Storkors for Luftwaffes innsats i 1940 mot bl.a. Frankrike, Belgia og Nederland.

Den orginale medaljen ble tildelt Göring personlig av Adolf Hitler. Denne ble ødelagt under bombingen av Hermann Görings hjem i Berlin. Det er imidlertid kjent at Göring fikk laget flere kopier av medaljen.
 
 
Stjernen av Storkorset av jernkorset (1939)

Denne medaljen ble produsert, men aldri gitt til noen under det tredje rikets tid. Det er kun funnet ett
eksemplar av denne utmerkelsen, og denne kan ses på West Point Military Collection i USA. Medaljen er lik stjernen av storkorset av 1914, men med hakekorset i midten og årstallet 1939 på nederste arm.
I likhet med storkorset skulle denne utmerkelsen ikke tildeles for heltemot, men til den mest suksessrike generalen ved krigens slutt. Stjernen skulle bæres på jakkelommen, i likhet med jernkorset av 1. klasse.

 

   

Anbefalt litteratur/Kilder:
The Iron Time - A history of the Iron Cross - Stephen Previtera
The Iron Cross of 1939 - Gordon Williamson