Ostfrontmedaille (Østfrontmedaljen)
Postet av: Admin - 26.09.2006 - Sist endret: Aldri
 

Ostmedaille (Østfrontmedaljen) ble innstiftet 26. mai 1942.

 

   

Medaljen ble innstiftet for å hedre personell (stridende og ikke-stridende) som deltok i krigen på østfronten under operasjon "Barbarossa" (Tysklands invasjon av Sovjetunionen).

Tyske styrker talte over 3 millioner menn som var delt opp i tre armègrupper: Nord, Senter og Sør. Medaljen ble ofte omtalt som "Gefrierfleischorden" (Frossent kjøtt medaljen) pga de ekstreme værforholdene soldatene opplevde på østfronten.

22. juni 1941 krysset de tyske styrkene grensene mot øst og angrep Sovjetunionen med den velkjente Blitzkrieg-taktikken.

Operasjonen var i starten vellykket, men det tredje riket ble etterhvert påført store tap og krigen mot øst fortsatte inn i de ekstremt kalde vintermånedene.
 


   
Østfrontmedaljen


 
Front og bakside

Design/Utseende
Østfrontmedaljen ble designet av SS-Unterscharführer Ernst Krauit.

Medaljen ble innstiftet for å hedre soldatene som hadde deltatt i de kalge vintermånedene mot slutten av operasjon "Barbarossa".

Medaljen ble utdelt til over 3 millioner mottakere, og det totale produksjonstallet er regnet som enda høyere enn dette. De enorme produksjonstallene gjør medaljene til svært vanlig i samlerøyemed.

Medaljen er rund av form. Øverst på medaljen er det plassert en hjelm med en stavgranat under. Denne er festet til ringen som holder båndet.
 
Under hjelmen ses den tyske ørn med hakekorset i klørne, samt en gren med blader.
Medaljens bakside har teksten "Winterschlacht im Osten 1941/42", skrevet med store bokstaver. Under teksten vises et sverd, samt en gren med blader.

Medaljen måler 44mm x 36 mm og ble produsert av et utall forskjellige firmaer. Mange medaljer har produsentmerking i ringen, men et stort antall har ingen slik merking.

Det ble brukt to forskjellige typer metall for å produsere medaljen; henholdsvis "buntmetall" og "sink".

Medaljer som er laget av "buntmetall" er per i dag ofte i bedre stand enn de som er laget av sink. De har hatt bedre motstandsdyktighet mot tidens tann.

Medaljens bånd er mørkt rødt av farge. Midt på båndet er det en sort stripe, med hvite striper på sidene. Se bildene for mer informasjon.

Som i mange andre medaljebånd fra det tredje riket, representerte den røde fargen blodet som hadde blitt spilt under slaget. Den hvite farven var symbolet for snøen, mens den sorte fargen hedret soldatene som hadde falt under operasjonen.
 


 
Medaljebånd/Båndstripe 
Utdelingspose


 
Plassering av medaljebånd
(under båndet til Jernkorset 2. kl) 
Utdelingsdokument

Utdeling
Medaljen ble utdelt til personene som oppfylte følgende kriterier:
- 14 dagers deltakelse ved fronten (30 kampflyvninger for personell i Luftwaffe) i perioden 15.11.1941 - 15.04.1942.
- 60 dagers tjeneste i kampsonen, (selv om personen ikke hadde vært innvolvert i kamphandlinger) i samme periode som første kriterie.
- For alle som ble såret eller fikk frostbitt som kvalifiserte til Såretmerket (Se egen artikkel).

For personell som ble drept, ble medaljen utdelt post mortem og gitt til arvingene av soldaten.

Medaljen ble også utdelt til personell som tjenestegjorde i tysklands allierte styrker (f.eks. Italienske og Rumenske) og personer som var med på tysklands side under krigen.

Medaljen ble utdelt i en grå papirpose med teksten: "Medaille - Winterschlacht im Osten 1941/42 (Ostmedaille)". På baksiden av posen finner man som oftest navnet på produsenten av medaljen.

Medaljen ble ofte utdelt med tildelingspapir, likt de fleste medaljer fra det tredje riket. Soldaten ville også få skrevet inn at medaljen var mottatt i sin personlige "Soldbuch" (Soldatbok).

På ordre fra "Oberkommando des Wehrmacht" ble utdelingen av medaljen stoppet 4. september 1944.

Plassering
Medaljen ble kun båret om antrekket var galla, men i likhet med Jernkorset 2. klasse ble medaljens bånd båret i 2. knappehull på uniformsjakken.
 

Samlerinfo
Selv om østfrontmedaljen ble produsert i et stort antall under andre verdenskrig, og er svært vanlig har den likevel blitt kopiert.

Det finnes kopier av denne medaljen på markedet, de fleste med dårlige detaljer på tekst og design!

Vurder alltid gjenstandene du kjøper nøye!