Nahkampfspange (Nærkampspennen)
Postet av: Admin - 12.06.2007 - Sist endret: 25.10.2007
 

Nærkampspennen (Nahkampfspange) ble innstiftet av Adolf Hitler 25. november 1942.

 

   

Medaljens hensikt var å hedre motet til de tyske soldatene som deltok i nærkamp. Merket ble designet av Wilhelm Ernst Peekhaus, og merket hans "FEC" finner man på enkelte av nærkampspennene.

Utforming
Nærkampspennen kom i tre grader, henholdsvis bronsje, sølv og gull.

Merket ble produsert av sink, men det finnes også eksempler på nærkampspennen i tombak og aluminium. Merket er lett krummet fra midten mot endene på sidene. Merkets sentrum viser ørnen med hakekorset i klørne. Like under ørnen er det en håndgranat og en bajonett (likt med f.eks. Allgemeines Sturmabzeichen).
 


   
Nahkampfspange i bronse


 
Nærkampspennen på uniform.
Ses over venstre jakkelomme

 
Offiseren er SS-Obersturmbannführer Walther Schmidt.

Sentrum av merket er hult, og det er festet en rektangulær sort stålbrikke bak ved hjelp av fester på baksiden. Spennen ble festet til uniformen med en spenne som går på tvers av merkets bakside. Se bildet over.

Krav
- Bronse 15 dager i nærstrid
- Sølv 30 dager i nærstrid
- Gull 50 dager i nærstrid

Definering av "dager i nærstrid":

- Soldaten skal ha hatt muligeten for å se fienden i "hvitøyet", bruke et nærstridsvåpen til å angripe en fiendtlig soldat og seire i striden.

- Dager hvor soldaten var med i et større angrep, rekonnoseringsangrep, forsvaring av stilling eller egenhendig ordonanstjeneste (budbringelse i felt).

Kamper mot partisaner kvalifiserte på lik linje med dager på den tradisjonelle fronten.
 

Dager regnet ut ifra sammenhengende tjeneste på østfronten fra 22. juni 1944 eller Afrika fra 26. mars 1943:
 
- 15 mnd 15 dager
- 12 mnd 10 dager
- 8 mnd 5 dager
 
Post Mortem/Sårede
Nahkampfspangen kunne også utdeles post mortem (etter dødsfall), og ble da sendt til soldatens familie.

Soldater som var blitt alvorlig såret kunne også motta merket om de ikke var i stand til å returnere og fullføre antall dager som krevdes. De måtte oppfylle følgende kriterier:
 
- Bronse 10 dager i nærstrid

- Sølv 20 dager i nærstrid
- Gull 40 dager i nærstrid
 

Utdeling
Soldater ble utdelt merket etter anbefaling fra kompaniet, bataljonen eller høyere regionssjefer i Wehrmacht. 26. mars 1944 reserverte Adolf Hitler selv sin rett til å utdele nærkampspennen i gull, som den høyeste infanteridekorasjonen i det tredje riket. Det ble også 30. august 1944 innført at mottakere av spennen i gull automatisk mottok det tyske kors i gull, samt ble innvilget perm på 21 dager.

Merket ble produsert for den tyske hæren, men enkelte soldater i Luftwaffe (Luftforsvaret) mottok også denne utmerkelsen. Senere erstattet av egen spenne for Luftwaffe.

Ifølge Manfred Dörr's bok om temaet ble ca 600 Nahkampspanger utdelt i gull. Merket ble da utdelt i en offisiell seremoni, direkte av Hitler og senere av Himmler og Guderian. 

Plassering
Nærkampspennen skulle bæres på uniformsjakken, 1 cm høyere medaljebåndene som var over venstre jakkelomme. Om en mottaker f.eks fikk både bronsje og sølv, skulle kun den høyeste
utmerkelsen bæres. Som med nærmest alle merker og medaljer i den tyske krigsmakten, fikk mottakeren en urkunde (tildelingsbevis) i tillegg til selve merket. Det ble også nedtegnet i soldatens Soldbuch (Soldatbok/Tjenestebok).
 

 

   

Anbefalt litteratur/Kilder:
German Combat Badges of the Third Reich - Tucker & Previtera
The Close Combat Clasp of World War II - Thomas M. Durante